Reprenem el cicle amb el poeta Enric Casasses, que ens presentarà una de les seves últimes construccions poètiques, el llibre Pedra viva. Les gàrgoles de l’església de l’Escala. Casasses ens sacsejarà amb la paraula viva que neix de la pedra viva.
Conversarem i escoltarem el dir del poeta, tot mirant les gàrgoles fotografiades per l’arquitecta Montserrat Caldés, tot tastant una selecció de vins de Pansa blanca dels cellers de la Denominació d’Origen Alella. L’acte forma part del programa d’activitats de la V Setmana del vi DO Alella.

Les setze gàrgoles de l’església de l’Escala, del segle XVIII, són en l’origen d’una seixantena de poemes, aplegats al volum Pedra viva (Ajuntament de l’Escala, 2014). I Enric Cassases ho explica:

«Amb aquests poemes o poemots he seguit tan bé com he pogut l’estil de les gàrgoles mateixes, amb el seu aire popularesc i esqueixat de monstres que, segons com, es tornen tendres, o humorístics, o fins i tot impertinents, pro sempre sense segones intencions. Són un joc de la fantasia, ingènues, i amb l’atreviment que dóna la ingenuïtat de vegades diuen els noms crus de les coses sense ni pensar que puguin ofendre o sonar malament… És el barroc català de poble, vallfogonesc, dels picapedrers d’aquell temps, que en moltes coses no ens és tan lluny: els seus conflictes socials són els avis dels nostres, i el seu sofriment humà és el nostre sofriment humà de sempre. I d’això sí que no en fem broma, ni els poemes ni nosaltres. (…)»
Jo volia fer d’esfinx
per interrogar els passants
a la porta d’un país
o al portal d’una ciutat
però no vaig passar les proves:
m’he hagut de quedar aquí dalt
a digerí-us-e les pluges
i a glopejà-us-e les aigües.
Les meves pobres preguntes
han quedat totes en l’aire.

Les vostres pobres respostes
s’aniran quedant sense aire
i no sabreu, qui s’acosta,
si té mans o si té ales.

DIJOUS 25 DE SETEMBRE DE 2014, A LES 19.30, A CAN MANYÉ, CENTRE D’ART I PENSAMENT


Selecció de vins de Pansa blanca dels cellers de la DO Alella


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: NOM DEL CELLER, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.


Presentació: A càrrec de Montserrat Serra
Per saber-ne més: TÍTOL MATERIAL COMPLEMENTARI