Es pot dir sense exagerar que Xuan Bello és avui l’escriptor viu més important de les lletres asturianes. De pas per Barcelona, pararà a Alella per presentar la seva darrera obra traduïda al català, Unes quantes coses boniques, publicada per l’editorial Adesiara. L’acompanyarà el director editorial i traductor, Jordi Raventós. L’actor Mark Ullod llegirà uns fragments del llibre. I tot plegat ho farem tastant el Rosat d’en Blanch, un vi de pansa rosada de la Denominació d’Origen Alella. El seu autor, el jove viticultor Oriol Artigas, ens l’explicarà.

Adesiara és una editorial petita i independent que té la voluntat de publicar algunes de les obres més destacades de la literatura universal de tots els temps, que no han estat traduïdes mai abans a la llengua catalana. També recupera clàssics catalans, tant antics com moderns. És una editorial de prestigi, molt exigent en la tria de les obres i en tot el procés d’edició. Va néixer l’any 2007 i avui ja compta amb gairebé un centenar de títols publicats. L’equip de professionals que han aixecat el segell són joves amb molta experiència en el món de l’edició, alguns dels quals es van conèixer treballant a Quaderns Crema.

En tot el catàleg d’Adesiara, l’únic autor viu publicat fins ara és Xuan Bello (Paniceiros, 1965). Per què? Què té aquest autor asturià que hagi captivat i hagi assolit el nivell de qualitat que exigeix Jordi Raventós? El director editorial ho explica així:

«Xuan Bello és actualment, segons el meu parer, la veu més important de les lletres asturianes. Poques vegades un escriptor m’ha fascinat tant quan l’he llegit per primera vegada. Aquest va ser el cas de Bello i dels seus llibres —començant per la celebrada Història universal de Paniceiros—, que constitueixen la prova més manifesta que es pot fer exquisida literatura, d’una extraordinària sensibilitat i amb vocació universal, en una llengua minoritària i des d’un poblet d’una vintena d’habitants.»

Si voleu conèixer l’escriptor Xuan Bello i el projecte d’Adesiara, no us perdeu aquesta sessió.

Dimarts 24 de febrer, a les 19.30, a Can Manyé espai d’art i creació d’Alella


Rosat d’en Blanch d’Oriol Artigas


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Oriol Artigas, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.


Presentació: A càrrec de Montserrat Serra
Per saber-ne més: TÍTOL MATERIAL COMPLEMENTARI