Parlarem sobre aquest escriptor dels EUA, un dels més radicals, trencadors i reconeguts de l’avantguarda literària nord-americana de les darreres dècades, que es va morir abans d’hora. Ho farem amb l’editor Aniol Rafel, responsable de l’editorial Periscopi, on ja ha publicat dos títols, L’escombra del sistema i L’aigua és això. També ens acompanyarà el traductor, Ferran Ràfols Gesa, un dels més ben valorats del moment.
Durant la sessió tastarem el PS Xtrem d’Alta Alella.
L’acte s’inscriu en el programa Biblioteques amb DO.

L’editor Aniol Rafel explica que un dia va tenir una epifania llegint la novel·la Els jugadors de whist, de Vicenç Pagès Jordà. Un personatge hi diu: “Està tot per fer, en català. Saps que no hi ha ni una puta pàgina traduïda de David Foster Wallace? Al final ho hauré de fer jo o què?” I, és clar, un dels primers títols que va publicar a Periscopi va ser L’escombra del sistema, la primera novel·la de David Foster Wallace.

David Foster Wallace (Ithaca, Nova York, 1962 – Cleramont, Califòrnia, 2008) és considerat el millor cronista del malestar dels Estats Units de les darreres dècades. Segons que explicava l’escriptor Eduardo Lago en l’obituari que li va dedicar: “Les seves estructures narratives són conseqüència directa de la sensibilitat de la nostra era; rebentant els codis estètics de les generacions precedents, la seva prosa tentacular mimetitza els sistemes del paradigma cultural en el qual vivim: el vertigen de les comunicacions, l’excés d’informació, la influència de les grans corporacions financeres, les icones de la cultura pop, la indústria de l’entreteniment, el cinema, l’esport i la música, l’amenaça omnipresent del terrorisme.”

I deia Foster Wallace: “Crec que la literatura seriosa manté una relació molt complexa i ambivalent amb la indústria de l’entreteniment en general.” Era molt crític amb internet. I en literatura, l’element essencial per ell era que generés emoció.

Aniol Rafel és el fundador i responsable d’Edicions del Periscopi, una petita editorial nascuda el 2012 que es defineix independent, jove i valenta. En el decàleg d’intencions, l’editor escriu: “Ens mou el respecte per un ofici, editar llibres, que considerem més necessari que mai.” I també: “Oferim un catàleg coherent, acurat i necessari que parteix del nostre amor per la literatura i de la creença que mereix arribar al màxim nombre possible de persones.”

Coneixerem aquest editor i el seu projecte, Periscopi, segell on també ha publicat el celebrat i premiat Ànima, de Wajdi Mouawad. I entrarem en la manera que tenia David Foster Wallace de mirar-se el món, amb la lectura de L’aigua és això, un manifest on reflexiona sobre alguns dels aspectes més importants de la vida. La lectura serà a càrrec de l’actor Mark Ullod.

Dimarts 24 de març, a les 19.30, a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella


AA PS Xtrem


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Alta Alella, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.


Presentació: A càrrec de Montserrat Serra
Per saber-ne més: TÍTOL MATERIAL COMPLEMENTARI