Omar Khayyam (ca. 1040-1132) és el poeta persa més conegut i celebrat a Occident: filòsof, matemàtic i astrònom insigne, sobretot ha perdurat com a poeta, per la bellesa formal i per la riquesa filosòfica dels seus versos, que són una invitació al carpe diem, a gaudir dels plaers de la vida. En els seus versos, Khayyam fa del vi metàfora i símbol de llibertat i eternitat, de gaudi, plaer, alegria, consol, i fins i tot vida eterna.

No vull res més que aquell vi rogenc que embriaga,
un llibre de poemes, felicitat i un crostó de pa.
I llavors tu i jo jaient junts en aquella ombra…
Serà molt millor això que l’imperi d’un soldà.

(Quartetes, Omar Khayyam. Traducció d’Àlex Queraltó Bartrés. Editorial Adesiara)

Per descobrir aquest personatge i els seus poemes ens acompanyarà el doctor en filologia romànica i professor de literatura medieval de la Universitat de Barcelona, Anton Maria Espadaler, i l’editor Jordi Raventós, que ha publicat les Quartetes a l’editorial Adesiara. A més, comptarem amb l’actor Mark Ullod, que ens llegirà alguns d’aquests poemes.

I per acompanyar la poètica d’Omar Khayyam hem triat el Bouquet d’A Syrah del celler Bouquet d’Alella, un vi negre que pren el nom de la varietat de raïm amb què és fet. La syrah es pensa que és una varietat de raïm que prové de l’antiga Pèrsia, on hi ha la ciutat de Shiraz, una de les zones d’on és originari el cultiu de la vinya i l’elaboració del vi. És per això que per fer els honors a Omar Khayyam li volem oferir un vi de syrah fet a la Denominació d’Origen Alella. Ens en parlarà la sommelier Rosa Vila.

Dimecres 30 de setembre, a les 19.30, a Can Manyé centre d’art i pensament d’Alella


Bouquet d’A Syrah


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Bouquet d’Alella, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.


Presentació: A càrrec de Montserrat Serra
Per saber-ne més: TÍTOL MATERIAL COMPLEMENTARI