Comencem aquesta tercera temporada de ‘Literatura amb els cinc sentits’, canviant de nom el cicle, que passa a dir-se ‘Literatures amb sentits’. És una manera de dir que no hi ha una sola manera d’entendre la literatura sinó moltes i que són també diversos els sentits a través dels quals podem copsar-la. Amb tot, la manera d’entendre aquestes sessions literàries i vinícoles que us proposem no canviarà de format i continuaran essent obertes i maridant literatura i vins de la Denominació d’Origen Alella. Aquesta primera sessió de gener la dedicarem a escrutar com funciona una editorial petita, a través d’Edicions de 1984.

Des de fa tres dècades, tot i que amb un parèntesi d’inactivitat pel mig, Edicions de 1984 ha bastit un catàleg arriscat i ple de perles. Ens acompanyarà l’editor Josep Cots, un personatge gens convencional i poc previsible, juntament amb els seus principals col·laboradors: Laura Baena, columna vertebral de l’editorial a l’ombra, i Miquel Adam, escriptor, autor del recull de contes ‘Torero d’hivern’, que porta la part de comunicació de l’editorial. I també comptarem amb la traductora Esther Tallada, alellenca, que ha traduït algunes obres del catàleg i forma part del grup de traductors que treballen amb aquest segell. Us proposem doncs una sessió molt coral, que de ben segur serà interessant, entretinguda, plena de referències a autors i llibres, anècdotes i vivències divertides. Serà una manera d’entrar en la intimitat d’un projecte editorial i de prendre el pols al món editorial català d’avui.

Per acompanyar la sessió i afinar els sentits, tastarem el Marquès d’Alella Galàctica 2012, un vi de pansa blanca, el 60% del qual ha fet una fermentació molt lenta i controlada en ous de ciment armat i l’altre 40% s’ha elaborat en bótes de roure francès. És un dels vins de la DO Alella amb més personalitat del moment. I quina connexió hi hem establert? Hem pensat que Edicions de 1984 va néixer a la dècada dels vuitanta, com el seu nom indica, i així també ho va fer el projecte vinícola de Marquès d’Alella, que a partir de llavors va marcar el gust dels vins del nostre territori, acostant-se a la fruita i abandonant la fusta i la criança tradicional dels Alella. Marquès d’Alella va saber oferir uns vins moderns, que van connectar amb un públic més jove. El Galàctica n’és hereu.

Dimecres 27 de gener, a les 19.30 a Can Manyé, espai d’art i creació d’Alella


Marquès d’Alella Galàctica


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Raventós d’Alella, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.


Presentació: A càrrec de Montserrat Serra
Per saber-ne més: TÍTOL MATERIAL COMPLEMENTARI