Tindrem la fortuna de comptar amb l’artista visual, poeta i assagista Perejaume, que ens parlarà del seu llibre Paraules locals (Tushita Edicions). I del seu editor, Enric Soler. L’assaig és una mirada lúcida i reveladora sobre el que Perejaume en diu l’agrarietat, el lloc, el camp. El llibre aplega dos textos de naturalesa oral (Paraules locals, dit al Paranimf de la Universitat de Barcelona, i Agrarietat, dit al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) i un de més llarg (Conreu general) escrit més aviat a peu, diu l’autor.

Aquí en teniu tres tasts, per anar salivant:

«Sovint em demano a què obeeix el desprestigi de la localitat. Què ho fa que, des dels llibres d’autoajuda als eslògans publicitaris, siguem contínuament cridats a valorar el present, a celebrar l’instant i, en canvi, no hi hagi el mateix esforç per festejar el lloc concret i minúscul allà on pesem.»
(Paraules locals)

«No és bo arrencar dels indrets cap valoració, cap jerarquia dels uns sobre els altres. Els llocs, en allò més essencial que és pesar en el món, no rivalitzen, tots tenen la seva superfície de pes. Cap indret no és repetible i, per això, qualsevol bocí de món és digne de reverència com el que més. Les pedres en són totes, de valuoses, totes. I els llocs, també.»
(Agrarietat)

«Certament, als arbres les repeticions els agraden. Cap arbre no es planteja mai una manera diferent de fer branca o de fruitar. Potser perquè entre ells la repetició sempre és nova: viva. No és estrany que la natura es complagui en les repeticions. Per una banda, la vida és extremadament variada, i troba en les repeticions un ritme, una cadència confortant; també una manera de limitar l’assortiment a fi i efecte que el món no ens sigui definitivament estrany. La riquesa indescriptible de la vida seria absolutament inintel·ligible sense les repeticions.»

Acompanyarem el dir, el pensar, el ser de Perejaume amb un vi que expressa algunes idees de Paraules locals: el cava Capsigrany d’Alta Alella, sense sulfits afegits i fet de pansa rosada, una varietat de raïm pròpia del nostre territori que fins fa no res estava desapareixent. Ens en parlarà el seu creador, propietari i enòleg del celler, Josep M. Pujol-Busquets.

Dimecres 24 de febrer, a les 19.30 a Can Manyé centre d’art i creació


Capcigrany d’Alta Alella


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Alta Alella, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.


Presentació: A càrrec de Montserrat Serra
Per saber-ne més: TÍTOL MATERIAL COMPLEMENTARI