Svetlana Aleksiévitx, la Premi Nobel de Literatura 2015, no es mossega la llengua. És una dona valenta. Sòbria. Clara. Plena de lucidesa. Diu que no té por, tot i ser una persona ‘non grata’ al seu país, Bielorússia, i no deixar de parlar clar. Aquests dies ha passat per Barcelona i la seva editora en llengua catalana, Laura Huerga, i l’escriptor Francesc Serés l’han tractada i hi han conviscut. Per això els hem convidat perquè ens en parlin.
El petit segell Raig Verd, al capdavant del qual hi ha Laura Huerga, ha publicat recentment al català tres dels seus llibres més destacats: Temps de segona mà. La fi de l’home roig (on parla de la fi de l’era comunista a la Unió Soviètica), La pregària de Txernòbil. Crònica del futur (sobre el desastre nuclear), i Els nois de zinc (sobre els soldats soviètics i la guerra d’Afganistan), tots tres traduïts del rus per Marta Rebón. Svetlana Alexievitx diu que aquests volums formen part de l’Enciclopèdia de la utopia vermella que ha escrit durant trenta anys.
Els seus són llibres impactants, a cavall del periodisme i la literatura, on l’autora mostra una polifonia de veus, de testimonis. És un dir on ella desapareix i en queda amb tota la seva potència (plena de dolor, patiment, cruesa, amor) el monòleg de testimonis directes de cadascun dels esdeveniments que Aleksiévitx mira de mostrar i d’entendre, des de la pluralitat de la societat, dels individus que han viscut i patit aquests fets.
I els seus llibres, que són la consciència d’un país, també mostren la manera d’esquinçar el pensament únic (sigui d’estructura comunista, sigui capitalista), per aconseguir una llibertat de pensament. Aquest totalitarisme pervers i aniquilador, la societat de l’antiga Unió Soviètica l’ha patit amb escreix, però els seus llibres i idees depassen l’URSS, mostren una realitat universal, perquè en cada racó de món passa que se t’imposa un pensament, uns prejudicis, etc. Ella és en aquest sentit una dona extraordinària.
I quin vi tastarem per acompanyar aquesta vetllada que se’ns promet tan intensa? Per endolcir els dolors dels testimonis que apareixen en els llibres de Svetlana Aleksiévitx comptarem amb un vi dolç de la DO Alella, el Pur Dolç de Bouquet d’Alella.
El vi que tastem: Pur Dolç de Bouquet d’Alella
Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Bouquet d’Alella/a>, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.
Presentació: A càrrec de Montserrat Serra
Per saber-ne més:
http://www.vilaweb.cat/noticies/svetlana-aleksievitx-quan-va-arribar-la-llibertat-no-la-vam-saber-exercir-i-els-lladres-van-prendre-el-poder/
http://www.cccb.org/ca/multimedia/videos/svetlana-aleksievitx-les-veus-de-la-historia/223881#