Fa vuit anys, Jordi Lara (Vic, 1968) es presentava al públic amb el recull de relats Una màquina d’espavilar ocells de nit (Edicions de 1984). Hi descobríem un escriptor brillant en el discurs i en la tria de mots, desacomplexat en la temàtica, perquè els relats tractaven sobre el món de la sardana i la cobla. Ens hi presentava un univers ric, ple de vida i d’un anecdotari que estripava qualsevol prejudici en relació amb la música i la dansa tradicional.

D’aleshores ençà han passat vuit anys. En aquest temps Jordi Lara s’ha endinsat pels viaranys difícils del món del cinema i ha rodat el film Ventre blanc (2012), una visió poètica del món de la cultura popular amb reminiscències de la seva infantesa a Vic. I fa pocs mesos que ha presentat un nou llibre, el recull de contes Mística conilla. Aplega sis relats on torna a sorprendre’ns, amb maduresa i amb complexitat: relats que contenen universos diferents, nascuts de l’autoficció, amb elements fantàstics que sovint s’articulen com una epifania, històries que són forma i on els personatges prenen el poder del relat. Històries de tragicomèdia, que diu Lara que és potser el gènere que més s’assembla a la vida.

El vi que hem triat per acompanyar aquesta sessió diríem que s’assembla a l’escriptor i a la literatura que fa: per a un escriptor jove i singular com Jordi Lara, i per als seus relats arrapats a la tradició, però que tenen la força de ser escrits des d’aquest inici de segle XXI, hem triat el Foranell Picapoll de Joaquim Batlle. Essent el picapoll una varietat tradicional d’aquest territori, que l’avi de Quim Batlle conreava, molts anys després ell la va tornar a plantar. I avui aquesta varietat s’expressa des del present, ben acompanyada per la memòria familiar.

Dimecres 29 de març, a les 19.30, a la biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella


Tast: Foranell Picapoll de Joaquim Batlle


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Joaquim Batlle, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.


Presentació: A càrrec de Montserrat Serra
Per saber-ne més: TÍTOL MATERIAL COMPLEMENTARI