Joan Santanach, doctor en filologia catalana i professor de literatura catalana medieval a la Universitat de Barcelona, ens parlarà dels receptaris antics de la cuina catalana.

De la mateixa manera que durant les darreres dècades del segle XX i el començament del XXI, la cuina catalana de l’edat mitjana va gaudir d’un important reconeixement internacional entre els paladars delicats i sofisticats. Disposem de diverses notícies i testimonis que ho confirmen. I, sobretot, hem conservat un nombre sorprenentment elevat, tenint en compte la demografia, de receptaris que transmeten aquesta cuina destinada a la noblesa i a les classes benestants. A la sessió parlarem d’aquesta important tradició gastronòmica i de les particularitats de la seva transmissió.

Joan Santanach, especialista en el Llibre de Sent Soví, en va ser el curador de l’edició de l’editorial Barcino del 2007. Es va basar en l’únic manuscrit que se’n conserva, copiat el segle XV i actualment a la Biblioteca Històrica Universitària de València. També ha estudiat el mestre Robert, autor del Llibre de coc, l’edició més antiga del qual que es conserva data del 1520. Actualment en prepara una nova edició. També ha editat altres llibres de cuina antics, com el Llibre d’aparellar de menjar o el Llibre de totes maneres de confits. És membre del comitè científic de la col·lecció ‘Set Portes de receptaris històrics de cuina catalana’, que publica Barcino i el Restaurant 7 Portes.

Per acompanyar aquesta sessió, tastarem el Raventós d’Alella Santa Maria 2016. Aquest vi ha fermentat molt lentament, com lentitud demana el bon fer dels fogons i el pacient escrivent dels receptaris de cuina.

Dimecres 31 de gener a les 19.30 al centre d’art Can Manyé d’Alella


Raventós d’Alella Santa Maria 2016


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Raventós d’Alella, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.


Presentació: A càrrec de Montserrat Serra
Com va anar la sessió: Receptaris antics de cuina catalana, l’esplèndida cultura medieval que també es mostra als fogons