Qui és i què i com escriu Alice Munro, premi Nobel de literatura 2013. Ens en parlarà l’editora al català de la seva obra, Maria Bohigas, tot tastant un Bouquet d’A blanc+ 2012. Aquest és un vi de pansa blanca, amb una part de garnatxa, fermentada i criada en fusta. Amb una certa corpulència i amb un regust punxegut d’ametlla amargant, lliga molt bé amb les històries d’Alice Munro, mai condescendents, sempre sinceres, intenses, i amb una punxa amargant… o més d’una.


Alice Munro, nascuda en un poblet d’Ontario (Canadà) el 1931, té una obra de les bones, constituïda per una desena de col·leccions de relats i una sola novel·la. Munro veu la vida com un tot de peces separades que no acaben d’encaixar mai: és així que respon per què no ha escrit, pràcticament, sinó relats durant tota la vida. En català trobem tres volums publicats per Club Editor: Estimada vida, Massa felicitat i Odi, amistat, festeig, amor, matrimoni.

«Alice Munro situa els seus personatges en un daltabaix, però sense estridències, sense morbositats. Sovint la vida se’ls desfà i cal refer-la. I ho explica com si fos el lector, l’afectat. Munro té la capacitat de fer sentir que allò que passa als personatges podria passar, o ha passat, al lector. I suposo que això és degut al fet que Munro és una gran narradora.» (Maria Bohigas, editora al català de l’obra d’Alice Munro.)

«Traduir els contes de la Munro és com obrir-se camí per un terreny ple de mines, però un cop acabada la feina queda la sensació d’haver viscut una experiència literària; d’haver-se-la guanyada a pols, de fet.» (Dolors Udina, traductora al català de l’obra d’Alice Munro.)

Postfaci (el regust de la sessió)

Cada sessió de ‘Literatura amb els cinc sentits’ es prepara a consciència, precisament perquè hi sorgeixi la sorpresa. Ahir (dijous 30 de gener 2014), la sorpresa va aparèixer molt a l’inici. Jo pensava que havia trobat un bon argument per fer dialogar Alice Munro amb el vi Bouquet d’A+: aquest regust amargant que al contrari del que pugui semblar, dóna profunditat, complexitat i persistència als vins d’Alella i també a la literatura de la Munro. Però la sommelier Rosa Vila ens va deixar amb la boca oberta quan en va trobar un altre, d’argument per dialogar, boníssim: en una entrevista que el diari The Guardian va fer a Alice Munro, l’escriptora deia: ‘És provable que els sentiments sobre la meva mare siguin el material més profund de la meva vida’. I Rosa Vila va afegir: ‘Això m’ha fet pensar en les mares del vi, que s’han de saber separar en el moment adequat, perquè no comencin a traspassar gustos no desitjats. Així també, mares i filles hem de fer de manera perquè cadascuna pugui arribar a ser ella mateixa.’ I per assaborir i continuar investigant en aquesta reflexió, l’actriu Marta Rafa va llegir un fragment de ‘Ull’, un dels relats autobiogràfics del llibre ‘Estimada vida’ (Club Editor), on Munro parla de la relació amb la seva mare; l’editora Maria Bohigas va eixamplar els coneixements sobre la Munro amb un dir apassionat i contundent, que va atrapar la cinquantena de persones que van assistir a la sessió; i la cirereta la va posar altra vegada la Marta Rafa llegint el darrer i demolidor paràgraf del llibre. Tot plegat va donar una intensitat a la tercera sessió de ‘Literatura amb els cinc sentits’, que va valdre la pena viure.
Montserrat Serra

Dijous 30 de gener, a Can Manyé, espai d’art i creació d’Alella


Bouquet d’A blanc + 2012


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Bouquet d’Alella, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.


Presentació: A càrrec de Montserrat Serra
Per saber-ne més: Tots els llibres d’Alice Munro editats en català.