per Xavier Febrés

Xavier Febrés ens ofereix una deliciosa crònica sentimental de Banyuls, amb dades interessants i amenes que descriuen i aprofundeixen en aquesta localitat vinícola del Rosselló, on es fan alguns dels vins naturalment dolços més celebrats del món i on va néixer el gran escultor Aristides Maillol.


La prosa rica, suggeridora i emotiva de l’autor, un home de sentits, tot un gastrònom, ens fa venir moltes ganes de trepitjar i d’olorar aquest paisatge de bellesa sòbria, de suaus turons i de vinyes en terrasses cara al mar. El llibre ens convida a fer aquesta ruta, poc transitada i plena d’encant.

“M’agrada portar els amics al coll de Banyuls per compartir-hi la bellesa disponible, respirar el millor oxigen que es fabrica i omplir-nos els ulls d’horitzons selectes. Veig el pas del coll de Banyuls com una proa exacta del meu món, un microcosmos que em fa violentament feliç. Hi trobo un detallisme entendridor, l’elegància de la naturalitat, un salvatgisme mitigat, una eloqüència sense parauleria, una petitesa sumptuosa, la dosi justa de poesia que porta en germen una sang molt antiga, llunyana i fonda. Al cim del coll cal sortir del cotxe a desentumir les cames, meravellar els ulls i obrir els balcons dels sentits. Aquesta vall entapissada de vinyes i la masoveria-taller d’Aristides Maillol, convertida en petit museu, no contenen ni un sol gram de pintoresquisme ni de litúrgia.”

Banyuls, mon amour és el número 15 de la col·lecció Envinats de Vibop edicions, que vincula el vi amb les arts i la creació.