Barcelona – Tahití

La segona gran travessia del navegant Enric Blanco a la recerca del paradís oceànic

per MARTÍ CRESPO

El 5 d’octubre de 1930, pocs mesos abans de la proclamació de la República, va arribar al port de Barcelona, aclamat per una multitud, Enric Blanco amb la seva muller i la seva filla de set anys a bord d’un balandre. Havien travessat l’Atlàntic des de Boston a vela i es convertien, tot d’una, en la primera família catalana que realitzava una proesa marítima com aquella. Els Blanco van ocupar planes i planes dels diaris de l’època i el mateix navegant agosarat, nascut el 1890 a la Barceloneta, va deixar escrites les peripècies del viatge al llibre Boston-Barcelona, que el 2006 va reeditar el periodista Sergi Doria amb un resum complementari de l’estada d’aquella família cèlebre a la capital catalana.

Barcelona-Tahití és una nova recerca periodística feta per Martí Crespo, que agafa el testimoni de Doria per a explicar-nos la segona gesta marítima d’Enric Blanco, aquesta vegada pràcticament sense l’atenció de ningú: el 22 de març de 1931, tip de les promeses incomplertes de les autoritats, va deixar sigilosament Barcelona cap a una destinació desconeguda que, segons alguns, només podia ser la mort segura al bell mig de l’Atlàntic. Com va arribar a Tahití? Quina influència hi va tenir l’escriptora i també aventurera Aurora Bertrana? Què se’n va fer, de la seva muller, que no es va embarcar amb ell? I a la filla, l’Evalú, que sí que va seguir els passos del pare, quina vida li esperava?

Una història apassionant, èpica, d’un personatge excepcional, que tanca un relat que no s’havia explicat fins ara.

Barcelona Tahití és el número 1 de la nova col·lecció ‘Coma fosca, coma clara’ dedicada als paisatges i a la literatura de viatges.