Bodegons amb ampolla de vi

d’Eduard Puig i Vayreda

Aquesta plaquette conté tres conferències que l’enòleg Eduard Puig i Vayreda
(Figueres, 1942-2018) va impartir a la dècada dels anys 1980. La primera, Dues
visions de l’Empordà: un vi honest, una cuina directa, pronunciada el 1984 al Celler
Català de Barcelona, en l’acte de cloenda del I Concurs de Tastavins d’afeccionats.
La segona, Els vins de postres catalans, conferència del 1983 feta a la llibreria Look
de Barcelona, en ocasió de la III Mostra dels Vins de Catalunya. I la tercera, Cuina i
vi en la nostra tradició cultural, pronunciada el 1987 al Col·legi Oficial de Metges de
Girona.

Són conferències adreçades a un públic divers i sovint neòfit en el camp del vi i la
cuina. Però el saber de Puig i Vayreda, ple de curiositats i amarat d’hedonisme, ens
porta a gaudir d’un món de sentits, que també és expressió artística i per això
transcendeix les modes. L’autor ens porta per camins que vinculen les arts de la
cuina i el vi amb la història política, la història de l’art i també l’artesania i els
costums. La tradició.

El 1990, Eduard Puig i Vayreda va aplegar aquestes conferències en l’opuscle Tres
bodegons amb ampolla de vi
, destinat als membres de la Confraria de la Bóta de
Sant Ferriol de l’Empordà. La peça també contenia un pròleg del gastrònom Xavier
Domingo
, que mantenim. Hi hem afegit un nou pròleg del sommelier Josep Roca
Fontané
i un epíleg escrit per Puig i Vayreda per al llibre El jardí de Dionís, que
havia quedat inèdit.

Bodegons amb ampolla de vi és el títol número 9 de la col·lecció Envinats.

One thought on “Bodegons amb ampolla de vi

Comments are closed.