Conversarem de tipografia i disseny de cobertes de llibres amb el dissenyador gràfic Enric Satué. Ningú com ell s’ha dedicat a escriure la història del disseny gràfic. Satué n’és un estudiós i un mestre, perquè també és autor del disseny d’algunes cobertes de llibres i col·leccions literàries de referència a la península. També aprofitarem per parlar dels seus últims llibres més literaris i memorialístics: Cròniques de disseny amb gust de menta, vainilla i xocolata i Un llop a la vora del foc.

Farem la sessió tot tastant un vi de la collita 2014 que encara reposa al celler.


El periodista i escriptor Francesc Viadel va entrevistar Enric Satué l’any passat per al número 62 de la revista Caràcters. És tan encertada i ben escrita la introducció, que en reproduïm uns fragments:

«El matí és gèlid a Alella. Lleugerament boirós, tacat amb el verd dels pins i un blau cel aquós. Al capdamunt d’aquesta petita, disseminada i vella població del Maresme, sobre un turó invisible que a l’antigor degué estar assetjat per una maregassa de vinyes, s’aixeca el mas medieval de Can Pufarré. A tocar del mas hi ha l’estudi d’Enric Satué, un modern edifici de planta i altell, angles rectes, lleuger com una capsa de sabates al que s’accedeix per una porta plena de lletres, gargots i traços fins, gairebé inintel·ligibles, com les indicacions d’un plànol pirata del tresor.  A dins, el dissenyador, guarda alguns artefactes un punt inquietants: una enorme navalla suïssa giratòria que grinyola, un parell de seccions de caixes, una vella premsa, vitrines plenes de paletes, pinzells, regles disposades com una col·lecció de papallones… i als prestatges: llibres de Ródtxenko, Grosz, Klee, Matise, Picasso, Miró, Gris, carpetes i quaderns.»

«Estudià Belles Arts. Revolucionà el disseny dels 70. El dotà, diríem, d’una poètica. Fou autor reconegut de les portades de desenes de llibres d’editorials com RBA, 3i4, Alfaguara, Laia o Grijalbo. Cortázar l’assenyalà com el dissenyador predilecte dels seus llibres.»

«El 1988 fou el primer del seu ofici guardonat amb el Premi Nacional de Disseny i el 2012 amb el Premi Nacional de Cultura atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts. Autor d’una vintena de llibres sobre el disseny, el 2011 va publicar a 3i4, un llibre de memòries personals passades per aigua: Cròniques de disseny amb gust de menta, vainilla o xocolata.  La tipografia, segons ell la ventafocs de la cultura visual, ha estat la seua passió.»

DIJOUS 27 DE NOVEMBRE DE 2014, A LES 19.30, A CAN MANYÉ, ESPAI D’ART I PENSAMENT


Muscat del celler Can Roda, que encara reposa al celler


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Celler Can Roda, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.


Presentació: A càrrec de Montserrat Serra
Per saber-ne més: TÍTOL MATERIAL COMPLEMENTARI