Per Jordi Boldú

Joseph Beuys és l’artista que va dir que “tot ésser humà és un artista”, potser perquè ara puguem imaginar també que “tota ampolla de vi és una obra d’art”. Aquesta plaqueta vol ser un convit a descobrir o redescobrir l’obra de Beuys més tocada per la vinya i el vi, dins el seu projecte DIFESA DELLA NATURA. També vol ser una possible resposta a la pregunta de si ell va ser el primer artista que va defensar que l’elaboració d’un vi podia ser una obra d’art o potser només un altre camí de transformació de l’amor i del temps.

Joseph Beuys (Krefeld, 1921 – Düsseldorf, 1986) va ser artista, però també filòsof, mestre, polític i activista. Les formes del seu treball artístic i intel·lectual van ser moltes i molt heterogènies: dibuixos, escultures, instal·lacions, accions, vídeos, conferències, publicacions… I fan que sigui potser el creador de la segona meitat del segle XX amb una producció més dispersa i diversa. També és potser l’artista que ha generat més adeptes i detractors a la vegada. Cent anys després del seu naixement encara espetega el seu foc creatiu de moltes maneres, i moltes de les seves veritats revolucionàries encara són vigents, o sigui urgents.

La vinya de Joseph Beuys de Jordi Boldú és el número 16 de la col·lecció Envinats, que vincula el vi amb les arts i la creació.