Parlarem amb Ton Barnils, autor del llibre El cor de les muntanyes, i amb el seu editor, Enric Soler Raspall, responsable del petit segell especialitzat en literatura de viatges Tushita Edicions. Perquè aquest llibre, que és un relat de la Transpirinenca en forma de dietari, de la mar Cantàbrica d’Hondarribia a la Mediterrània de Banyuls, ens endinsa amb mirada literària al Pirineu, la seva gent, les seves llegendes i mites, els estranys viatgers atrapats per la muntanya… Aquest relat intens i apassionant també ens recorda la importància de la literatura per a construir imaginaris dels llocs, una manera de mostrar i de mirar. Perquè el Pirineu també és Verdaguer, Coromines, Pío Baroja, Nabokov…

Així ressona el relat de Ton Barnils:

“Malls, punxes i pics de color gris, negre i vermell surten en totes direccions: Crabes, Bassiero, Saboredo, Montsaliente. I la forca gegantina, dreta i delirant dels Encantats al bell mig de les serres, que li reten homenatge en una fabulosa rotllana. L’he mirat fixament i els meus peus també s’han posat a ballar. Els Encantats fan música i ens atrauen amb la puresa de les formes, despullats de qualsevol ornament, d’allò que els pogués allunyar de la seva essència. Aquells qui estimem la muntanya hem contemplat el seu perfil en somnis abans d’haver-los vist mai. Hi ha pics que no són res més que rocs amuntegats, però uns altres disparen la imaginació dels homes que hi apilen llegendes, històries i esperances.”

Així explica Ton Barnils la Transpirinenca:

“La travessa no és tan sols descobrir el Pirineu, sinó endevinar-ne les connexions, les xarxes que el relacionen. La veritat tel·lúrica d’unes muntanyes sàvies. Avetoses que parlen les unes amb les altres, crestes de granit que prenen una mateixa forma centenars de quilòmetres lluny, la tendresa de les roses de pastor, un crepuscle sempre encès a occident, el llampec, el faig i la torrentera. Una pàtria per als folls que caminen.”

I el vi:

Per acompanyar aquesta sessió hem triat un vi ben curiós elaborat a la DO Alella, però imaginat des de terres a tocar del Cantàbric, tota una travessa. Tastarem l’In-Vita: fet amb raïm d’unes vinyes de la Roca del Vallès, d’una finca propietat d’una família de vinaters de la Rioja alta, que allà fan vins amb la marca Castillo de Sajazarra. Aquí proposen aquest vi amb varietats de raïm que combinen el mar i la muntanya: la pansa blanca pròpia dels nostres territoris costaners i el sauvignon blanc, originari de terres més fredes i amb més altitud.

Dimecres 27 de maig de 2015, a les 19.30 a Can Manyé, espai d’art i creació d’Alella


In-Vita del celler Castillo de Sajazarra


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Castillo de Sajazarra, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.


Presentació: A càrrec de Montserrat Serra
Per saber-ne més: TÍTOL MATERIAL COMPLEMENTARI