Us proposem d’escoltar la història d’aquest escriptor grec, que fou mariner, explicada amb una copa d’un vi salabrós de la DO Alella a la mà, el Marfil Generós Sec del 76 d’Alella Vinícola, per viure el relat com si tinguéssim un glop de mar a la boca.


Nikos Kavadias
amb el traductor Jaume Almirall sobre “Li altres relats” (Club editor).

Com i sota quines circumstàncies ens arriba un llibre a les mans? Quina conjura és necessària per fer-lo, quin cúmul de passions, interessos i camins creuats ha fet falta per compondre aquest volum inoblidable? La vida i obra d’un poeta-mariner grec mort fa quaranta anys, una editora catalana que ensopega amb els seus escrits a Xile i un traductor que s’hi aboca sencer: aquesta és la ferma i atzarosa trena que ha calgut per dur Kavadias al lector català en una forma que no és la de la perla, més aviat la del tatuatge. Aquest petit volum és una troballa perdurable. (Martí Sales a Time Out.)

Nikos Kavadias (1910-1974) va ésser un personatge del tot singular: es va passar la vida embarcat en vaixells de tota mena, excepte el temps de la Segona Guerra Mundial: va fer de mariner des dels dinou anys i va ascendir a radiotelegrafista de primera classe a partir del 1953. Al bell mig de mars i oceans, dins la cabina, escoltant Verdi, Kavadias escrivia. Va escriure poc i curt, però com diu l’editora Maria Bohigas, tot el que va escriure era bo.

Per acompanyar i fer dialogar aquesta petita perla (o tatuatge, com diu l’escriptor Martí Sales) que és ‘Li i altres relats’, tenim un vi que, per força, havia d’ésser salabrós: el Marfil Generós Sec del 76 d’Alella Vinícola, perquè tot escoltant la història del Kavadias puguem sentir el mar a la boca. I ens acompanyarà l’enòleg Jordi Pujolràs per explicar-lo, perquè ell era el responsable tècnic d’Alella Vinícola el 1976, l’any d’origen d’aquest vi.

La sessió literària s’esdevé en el context de l’exposició “Collita pròpia” del Centre

d’Art Can Manyé.

 

.

Dijous 10 d’octubre del 2013, a Can Manyé, espai d’art i creació d’Alella.


Marfil generós sec solera 1976 d’Alella Vinícola


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Alella Vinícola, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.


Presentació: A càrrec de Montserrat Serra
Conversa: Lorem ipsum sit amen