A càrrec de Sara Pérez.
Sara Pérez, nomenada millor enòloga 2012 per l’Associació Catalana d’Enòlegs, és biòloga, enòloga i filòsofa. Ha pres el relleu al seu pare, Josep Lluís Pérez, al front de Mas Martinet, un dels cinc cellers que van fer possible la revolució vinícola del Priorat ara fa trenta anys. Juntament amb el seu company, René Barbier (fill), també ha aixecat el celler Venus La Universal, a la DO Montsant, on fan vins negres i també vins blancs, alguns dels quals amb la varietat cartoixà, que és el nom que pren la pansa blanca en aquella zona vinícola. És per això que Sara Pérez coneix bé aquesta varietat de raïm i ens en farà una comparativa entre ambdós territoris vinícoles, els prioratins i l’alellenc. L’activitat té un aforament de 20 persones (sense comptar amb els cellers participants que estaran convidats a assistir-hi). El preu és de 10 € per persona.
2. Mots encreuats envinats
Amb el crucigramista Pau Vidal i l’acció artística i visual d’edRa escola d’art i disseny de Rubí.
La nit de la pansa blanca tindrà el repte de resoldre uns mots envinats
amb els visitants de Can Manyé. Pau Vidal farà la conducció del joc. La
projecció dels mots encreuats anirà acompanyada, mentre es resolen, per
altres projeccions on la vinya evoluciona amb les aportacions del públic.
Les lletres, les paraules i la semàntica vinícola ens portarà a les
sensacions del vi.
Aquest és un projecte impulsat des de la Nit de la Pansa blanca i
s’estrenarà durant aquesta edició. L’activitat és de franc.
3. Tast de vins singulars de pansa blanca i tastets gastronòmics
Des de la primera edició s’ha ofert als assistents a la Nit de la Pansa
blanca d’un tast de vins de pansa blanca populars, de tots els cellers de la
DO Alella. Cada vi del tast va acompanyat d’un full volant que conté una
fitxa, on es relaten les característiques del vi i una breu història del celler
que l’elabora. Enguany volem far un pas endavant i convidar els cellers a
presentar i oferir als visitants un vi singular de pansa blanca que elaborin,
implicant-los d’una manera més estreta amb la Nit de la Pansa blanca.
A més, el 2016 vam iniciar també els tastets gastronòmics, a càrrec de la
cuinera Marta Bofill. El tast va permetre sopar als assistents, que van
adquirir els tastets que van voler allà mateix. L’èxit va ser total, fins al
punt que es van acabar les existències. Volem repetir l’èxit del sopar. El
marc tornarà a ser el pati de Can Manyé, que s’adequarà amb les carpes,
tauletes i cadires com l’any passat. Si el fred tiba, mirarem de posar
estufes d’exterior. Enguany el restaurant La Vinícola oferirà els tastets gastronòmics.
4. Projecció de la pel·lícula Soulève les montagnes de Baptiste
Debicki, guanyadora del Most Festival del 2016
Ficció i realitat es barregen en aquest relat sobre la relació entre un avi
(Pierre Overnoy, pioner dels vins naturals) i el seu nét, angoixat per una
guineu que amenaça el galliner de la granja. Amb delicadesa narrativa i
visual, seguint el cicle de la vinya, acompanyarem el nen mentre rep el
llegat de l’avi i assumeix la mortalitat de la vida.
I projecció del curtmetratge L’avidor, de Blai Farran, Jordi Gatell i
Manel Cortés, guanyador del premi Arrels del Most Festival del
2017.
L’aviador ens apropa a la gent del Plus Ultra, un petit univers del barri de
la Marina de Barcelona, que cada setembre des de fa més de 30 anys,
organitza la Festa de la Trepitjada del Raïm. La Maria és una experta en
vins i l’ànima de la Bodega Peña, el punt de trobada dels veïns del barri.
La seva família va impulsar aquesta festa, i el 2017 ens obrirà les portes
de la història tan singular que s’amaga al voltant d’elements com la vinya,
el vi i aquest barri de la falda de Montjuïc. Aquesta és la història de la
Barcelona amb què els barcelonins encara es reconeixen, la de la gent
que s’apropia del carrer per retrobar-se i divertir-se, malgrat les
diferències. El documental té una durada de quinze minuts.
Aquesta activitat es fa amb la col·laboració del Vinseum (Museu de les
cultures del vi de Catalunya a Vilafranca del Penedès).
L’aforament màxim de Can Manyé és d’un centenar de persones.
L’activitat és de franc.