L’escriptor Joaquim Soler i Ferret (1940-1993) és el nexe d’aquesta sessió que contindrà dues parts. Primer parlarem de la seva obra pòstuma, ‘París-Bis’, que ha publicat Lleonard Muntaner en ocasió dels vint anys de la seva mort. I després ens endinsarem en els projectes de construcció de paisatges literaris i vinícoles que tira endavant el Centre Quim Soler, la literatura i el vi, amb seu al Priorat.


De ‘París-Bis’, en parlarà el curador de l’obra, Ricard Ripoll.

Del Centre Quim Soler, la literatura i el vi, en parlarà la seva fundadora, l’activista Roser Vernet.

I tot plegat ho acompanyarem amb el vi Foranell Coupatge del celler Quim Batlle, elaborat a partir dels seus tres monovarietals de pansa blanca, garnatxa blanca i picapoll. Una proposta genuïna, amb un cert imaginari ancestral, tot i que també radicalment contemporani, que combina ben naturalment amb els valors del Centre Quim Soler, la literatura i el vi.

De fet, el nexe de la sessió no és exactament l’escriptor Quim Soler i Ferret, membre de la generació del 1970, sinó Roser Vernet, personatge que viu entre el compromís amb el seu territori i paisatge i el compromís amb la literatura. Des del petit poble del Molar, al Priorat, Roser Vernet ha imaginat i ha alimentat el Centre Quim Soler, associació que organitza una sèrie d’iniciatives literàries i vinícoles ben interessants: la proposta Priorat en Persona (http://prioratenpersona.cat), que dóna vida a un diccionari literari de la comarca (en construcció); la més recent Priorat Versió Original (http://prioratversiooriginal.wordpress.com), que permet de compartir un cap de setmana amb un escriptor o personatge cultural tot coneixent també el territori… I no deixarem de parlar de l’admirable procés cívic i col·lectiu que fa una altra associació, Prioritat, de la qual Roser Vernet és la coordinadora, i que impulsa la candidatura per declarar patrimoni mundial de la UNESCO el ‘Priorat-Montsant-Siurana, paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània’.

Abans, Ricard Ripoll, curador del llibre ‘París-Bis’ de Joaquim Soler i Ferret, ens parlarà d’aquesta obra difícil d’encaixar, que va quedar per publicar amb la mort prematura de l’escriptor, i que aquest 2013, quan en fa vint anys, ha editat Lleonard Muntaner.

Dijous 27 de març, a les 19.30, a la biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella


Foranell Coupatge 2011 del celler Quim Batlle


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Celler Quim Batlle, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.
Per saber-ne més: Centre Quim Soler la literatura i el vi.