
Robert J. Courtine
Robert J. Courtine (1910 – 1998) va ser el gran crític gastronòmic del diari Le Monde
(també signava La Reynière) i un prolífic autor, que va deixar més de trenta obres
dedicades a la gastronomia. Era un enemic declarat de la nouvelle cuisine i defensor
de la cuina tradicional. A la dècada des quaranta del segle XX va conèixer Georges
Simenon i es van fer amics. El 1974 va publicar Cahier de Recettes de Madame Maigret.
En la primera edició, Simenon va escriure una carta-prefaci on anomena Courtine l’últim
clàssic, i li deia: «El nostre vell amic Curnonsky l’anomenaven ‘el príncep dels
gastrònoms’. Us mereixeu heretar aquest títol, tot i que em sembla una mica ampul·lós i
prefereixo la paraula ‘expert’. Són experts aquells que distingeixen les pintures falses de
les veritables, les obres d’art de pacotilla de les autèntiques. Vós ho feu a la cuina, que
també és un art, potser el més antic de tots.»
D’ell hem publicat: Simenon i Maigret s’entaulen.