L’escriptor Sergi Pàmies ens explicarà com ha elaborat alguns dels vint-i-set contes que formen “Cançons d’amor i de pluja” (Quaderns Crema, 2013). En triarem dos, que ens llegirà en veu alta l’actriu Marta Rafa i sobre els quals l’enòleg Josep Maria Pujol-Busquets posarà el sentit gustatiu. Primer serà un cava fresc, que ens prepararà la boca i el cap. Després, un vi complex, ple de viaranys i matisos, que acompanyarà algun dels relats més autobiogràfics que conté el llibre.

«L’escriptura de Sergi Pàmies colpeix i demana una lectura pausada i reiterada, glop a glop, però et retorna al corrent del dia a dia carregat d’una alegria salvatge, alliberat de la càrrega de falsos ídols, les mitges esperances i les mitges nostàlgies que emboiren el mirall.»
(Manel Ollé a L’Avenç)

Postfaci (el regust de la sessió)

La presentació, aquest vespre, de ‘Literatura amb els cinc sentits: Sergi Pàmies’ ha anat més o menys així:

La intenció és senzilla, clara i planera: parlar una estona de literatura intentant crear un ambient agradable, tot prenent una copa de vi o de cava, que estimuli els sentits, que dialogui amb les paraules, que les desinhibeixi, per fer del tot confortable aquesta estona.

Sergi Pàmies, un dels escriptors més destacats de la literatura catalana actual, ha publicat un nou llibre, ‘Cançons d’amor i de pluja’, publicat per Quaderns Crema. Recull vint-i-set relats.

Volem parlar amb Sergi Pàmies d’aquests relats, de la seva manera d’escriure, del moment en què es troba, de la maduresa literària, de les necessitats, de les obsessions, dels morts… A més, sentirem alguns fragments d’aquests contes, que llegirà l’actriu Marta Rafa.

Em ve de gust explicar-vos que l’origen d’aquesta història d’avui es remunta a ja fa força temps, quan una vegada parlant amb el Josep Maria Pujol-Busquets (propietari d’Alta Alella) em va dir que trobava que el món del vi català necessitava articulistes que escrivíssin com el Sergi Pàmies escriu els seus articles sobre futbol. A veure si aquest entorn i aquests vins contribueixen a apropar Pàmies a aquest món. Que espolsi la parafernàlia i reforci la idea de les raons essencials del món vinícola.

També us vull explicar que quan vaig plantejar l’acte al Josep Maria Pujol-Busquets, em va dir que el que jo volia fer era un ‘simpòsium’, una paraula d’origen grec formada per ‘sym’, que vol dir junts, i ‘posis’ que vol dir beure. Resulta que als antics els agradava trobar-se per parlar i discutir tot bebent. I d’aquí ‘El banquet’ de Plató…

Així doncs, us proposo de fer un simpòsium: el Josep Maria Pujol-Busquets ha triat un vi i un cava per acompanyar la sessió: primer tastarem el cava Rosat Laietà, que ens donarà la benvinguda i ens prepararà la boca i el cap per escoltar el Sergi Pàmies. Després tastarem una de les estrelles del celler, el Dolç Mataró, un vi més complex, amb una gran capacitat d’envelliment, que ens acompanyarà en la segona part, on parlarem i escoltarem alguns dels relats més autobiogràfics del llibre.

Montserrat Serra

Dijous 21 de novembre al Celler Alta Alella.


AA Privat Laietà Rosé gran reserva brut nature
AA Dolç Mataró


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Alta Alella, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.


Presentació: A càrrec de Montserrat Serra
Per saber-ne més: Podeu llegir un conte del volum ‘Cançons d’amor i de pluja’.