Sobre la sèrie del comissari Montalbano d’Andrea Camilleri i de ‘El Gattopardo’ de Tomasi di Lampedusa. Ens en parlarà el traductor d’aquestes obres, Pau Vidal, tot tastant el sauvignon blanc del celler Roura.

Volem fer el nostre particular homenatge a l’escriptor sicilià Andrea Camilleri, Premi Pepe Carvalho 2014 de la BCNegra, que amb les aventures del comissari Montalbano i les seves novel·les històriques sobre Sicília, amb el poble de Vigata com a centre neuràlgic, ens ha fet passar tan bones estones i ens ha mostrat la idiosincràcia dels sicilians i un compromís des de la literatura. En aquest context, Pau Vidal també ens parlarà de ‘El Gattopardo’ perquè, com diu un dels personatges d’aquest clàssic: ‘Si volem que tot quedi com és, cal que tot canviï.’ És, doncs, una mateixa Sicília, la que relaten tots dos autors.

Amb tot, a l’hora de pensar el vi que s’esqueia per viure amb plenitud la sessió, ens hem decantat pel personatge de Salvo Montalbano, aquest comissari culte i deductiu, a qui tan agrada de menjar bé, i a qui no deixem d’acompanyar a la trattoria Da Enzo. Fent salivera, llegim com es menja plats tan saborosos com les sardines a la siciliana, els espaguetis negres amb sípia, l’orada agredolça, el lluç amb salsa d’anxoves, els rotllets de tonyina, les albergínies fregides amb formatge tendre salat i els dolços sicilians en forma de caneló farcits de crema, anomenats ‘cannoli’.

Així que, amb la lectura desengreixant, amb les papil·les gustatives ben a punt, acompanyarem la sessió amb el sauvignon blanc del celler Roura, un vi fresc, nítid, gustós, que ens contagia el bon humor i la ironia, que no pas el bonisme, dels llibres d’Andrea Camilleri.

Dijous 27 de febrer de 2o14, a Can Manyé, espai d’art i creació d’Alella


Sauvignon blanc 2012 del celler Roura


Organitza: Ajuntament d’Alella.
Idea, coordinació i conducció: Montserrat Serra, periodista.
Hi col·laboren: Celler Roura, Can Manyé i Biblioteca Ferrer i Guàrdia.

Per saber-ne més: Els articles d’opinió de Pau Vidal a VilaWeb.