Vi i benzina
Quatre històries apòcrifes de Joan Perucho

Julià Guillamon

Tazio Nuvolari, heroi del volant, descobreix a Sitges la Malvasia Robert. Federico Fellini fa destapar una ampolla de Brunello di Montalcino al balneari de Chianciano. Alfonso Reyes, de viatge a París, canvia la història de les etiquetes del vi de Bourgogne. La revista Paris Match publica “La folie des Grands Crus” i parla de Lovecraft, el geni de la ciènciaficció, mentre al ball de Festa Major l’Orquestra Maravella interpreta el Rascayú. Tothom va amb cotxe o moto: el Chiribiri de Nuvolari, el Fiat 500 de Fellini, el Lotus 72 de Ronnie Peterson, el Lancia Flavia 1800 Coupé i la moto Ossa 150.

Julià Guillamon presenta quatre contes sorprenents, divertits, rics, misteriosos, com una al·lucinació de Joan Perucho. Els contes són escrits a la manera de Perucho, però alhora són peces literàries amb la marca
inconfusible de Julià Guillamon. Representen els primers contes que Guillamon ha publicat al llarg de la seva trajectòria com a escriptor. De gran qualitat literària, es troben amarats per l’interès que Perucho tenia pel fantàstic i pel món del vi, sovint poc expressat (a diferència del menjar), gairebé amagat, perquè com diu Guillamon, l’autor de les Històries naturals pertanyia a una generació sense vins.

Vi i benzina és un goig de literatura i apareix quan se celebra el centenari del naixement de Joan Perucho. És el títol número 10 de la col·lecció Envinats.