Col·lecció A clar de nit

És la nostra col·lecció de poesia. Va néixer vinculada als fets del Primer d’Octubre del 2017, dia del referèndum d’independència de Catalunya, amb la publicació del volum 1-O Trenta poetes per la llibertat. Pocs dies després des del diari VilaWeb vam començar a publicar la sèrie ‘Proclames de llibertat’. Cada dia, durant dos mesos, VilaWeb va publicar un poema o una imatge plàstica creada per poetes i artistes visuals d’aquest país denunciant la repressió d’estat o bé compartint la mobilització popular als carrers, la vaga general, la declaració de la República.La intenció de la sèrie era donar visibilitat als creadors, a la seva reacció des de l’art, també des de la immediatesa dels fets, des de l’impacte que els causaven tots aquells esdeveniments i episodis.

Un any després, l’octubre del 2018, vam editar un volum que aplega els poemes d’aquella sèrie. Hi trobem la poesia de Dolors Miquel, Enric Casasses, Sebastià Perelló, Lluís Solà, David Caño, Miquel Desclot, Ester Xargay, Biel Mesquida, Carles Rebassa, Anna Gual, Biel Barnils, Jaume Subirana, Pau Vadell, Joan Todó, Jaume C. Pons Alorda, Andreu Subirats, Lucia Pietrelli, Jordi Valls, Celdoni Fonoll, Antònia Vicens, Anna Pantinat, Emili Sánchez-Rubio, Hilari de Cara, Manel Ollé, Vicenç Altaió, víctor bonetarbolí, Joan M. Minguet Batllori, Laia Martinez Lopez, Ricard Mirabete, Perejaume i dues obres visuals que obren i tanquen el llibre, la primera de Marga Ximenez i la darrera de Frederic Perers.

El segon títol de A clar de nit és el volum Poetes del Maresme, on s’apleguen poemes d’una trentena d’autors que tenen en comú viure en aquesta comarca. Vibop edicions no és una editorial local, però es troba compromesa amb la cultura de la comunitat on viu, en aquest cas el poble d’Alella. Poetes del Maresme va néixer per commemorar els deu anys d’Espais de Poesia, que es va fer aplegant tots els poetes del Maresme que en aquest temps havien participat en el programa poètic.

Hi trobem la poesia de Teresa d’Arenys, Montse Assens, Joana Bel Oleart, Jordi Bilbeny, J. M. Calleja, Albert Calls, Vicky de Clascà Subirà, Jordi Cornudella, Laura Dalmau, Marc Egea i Ger, Joan Carles González Pujalte, Maria-Antònia Grau, Manuel Guerrero Brullet, Sònia Hernández, Emília Illamola, Vicenç Llorca, Núria López Garcia, Anna Maluquer, Juan Antonio Masoliver, Eduard Miró, Pius Morera Prat, Queralt Morros, Laia Noguera i Clofent, Marçal Parcerisa, Perejaume, Joan Puigdefàbrega, Pau Riba, Lali Ribera, Salvador Riera, Oriol Sauleda, Sílvia Tarragó Castrillón, Rafael Vallbona, Guillem Vallejo, Anna Xicola.

El tercer títol és Poemes de combat de Joan Brossa, a cura de l’historiador de l’art Joan M. Minguet. Ens proposa que llegim Brossa des de l’estricta contemporaneïtat, que en fem una lectura fora dels marcs acadèmics, com si Brossa hagués acabat de publicar algunes de les seves composicions i ens interpel·lessin ara mateix. Descobrim que és com si el poeta hagués escrit els seus textos aquesta mateixa nit. Aquest volum també vol contribuir a difondre l’obra poètica de Brossa, coincidint amb el centenari del seu naixement.