
Cartes per a bústies, bústies per a cartes
Per Enric Satué, Nolasc Acarín i André Ricard
Escriu Julio Cortázar que les cartes «van entrando en los buzones para llorar». Difícilment trobaríem una descripció tan humana de les bústies urbanes. ¿Potser les que hem anat recollint, aplegades ara i aquí, constitueixen una manera de recuperar un paisatge enyorat de la infantesa? Encara avui, el servei de correus continua essent, per a alguns, l’únic mitjà de comunicació del qual disposen per relacionar-se amb els altres. En els pobles allunyats dels fluxos turístics, la bústia és un tòtem social la presència del qual, enmig del silenci dels carrers, diu que no s’està sol, que hom roman connectat amb la resta del país, amb la resta del món… Un simple cilindre esdevé així un símbol de pertinença a la societat humana.
D’altra banda, els quaranta-cinc llibres que acompanyen les fotografies de les bústies reproduïdes duen al títol la paraula carta o cartes, evocació d’un sistema de transmissió de sentiments que anava directe al cor.
Per sobre de tot, aquest llibre és un acte d’amistat d’aquests tres personatges: el dissenyador gràfic Enric Satué, el neuròleg Nolasc Acarín i el dissenyador industrial André Ricard.

1-O Trenta poetes per la llibertat
Pocs dies després dels fets del primer d’octubre del 2017, VilaWeb va començar a publicar la sèrie ‘Proclames de llibertat’. Cada dia, durant dos mesos, VilaWeb va publicar un poema o una imatge plàstica creada per poetes i artistes visuals d’aquest país denunciant els fets de l’1-O o bé compartint la mobilització popular als carrers, la vaga general, la declaració de la República.
La intenció de la sèrie era donar visibilitat als creadors, a la seva reacció des de l’art, també des de la immediatesa dels fets, des de l’impacte que els causaven tots aquells esdeveniments i episodis. De tota aquella mirada col·lectiva del món de l’art, en aquest volum n’hem aplegat els poemes. Hi trobem la poesia de Dolors Miquel, Enric Casasses, Sebastià Perelló, Lluís Solà, David Caño, Miquel Desclot, Ester Xargay, Biel Mesquida, Carles Rebassa, Anna Gual, Biel Barnils, Jaume Subirana, Pau Vadell, Joan Todó, Jaume C. Pons Alorda, Andreu Subirats, Lucia Pietrelli, Jordi Valls, Celdoni Fonoll, Antònia Vicens, Anna Pantinat, Emili Sánchez-Rubio, Hilari de Cara, Manel Ollé, Vicenç Altaió, víctor bonetarbolí, Joan M. Minguet Batllori, Laia Martinez Lopez, Ricard Mirabete, Perejaume i dues obres visuals que obren i tanquen el llibre, la primera de Marga Ximenez i la darrera de Frederic Perers.
Són trenta poemes plens d’immediatesa i alhora d’intensitat creativa, són mirades que ens ajudaran, de ben segur, a recordar aquelles setmanes, a recuperar emocions sentides, a reflexionar però també a agafar forces per a continuar un combat que només pot acabar amb la victòria del poble, d’aquest poble en sentit planer, acollidor, incitador que Vicent Andrés Estellés va definir dient que no érem res si no n’érem.

Declaració Universal de Drets Humans
Hem publicat la Declaració Universal de Drets Humans en una edició de petit format amb una doble intenció: per una banda, com a gest simbòlic, contribuint a difondre-la i acostar-la a la ciutadania, en aquests temps que se’n parla tant, perquè patim un atac frontal contra aquests drets. I en segon lloc, per contribuir a la caixa de resistència impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.
La plaquette es pot aconseguir a partir d’una donació de 5€. Totes les donacions van íntegrament a la Caixa de resistència.
Si us interessa aconseguir un exemplar o més, envieu-nos un missatge.
Aquesta edició és una iniciativa de VIBOP edicions, amb la col·laboració de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural d’Alella.